You are here: Home Fakultetet Fakulteti i Shkencave Natyrore Departamenti i Kimisë Industriale

Miresevini ne UT

Departamenti i Kimise Industriale

Përgjegjësi i Departamentit

Spiro Drushku, diplomuar në Universiteti i Tiranës, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Dega Kimi Industriale. “Doktor” prej vitit 1996. Aktualisht është profesor, pranë departamentit të Kimisë Industriale.

Curriculum Vitae e Përgjegjësit të departamentit 

Kontakto: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Website: http://www.fshn.edu.al/

 

Departamenti i Kimisë Industriale

PËRSHKRIMI I PUNËS I DEPARTAMENTIT TË KIMISË DHE NJË HISTORIK I SHKURTËR

Aktualisht Departamenti i Kimisë Industriale, është një nga shtatë Departamentet përbërëse të Fakultetit të Shkencave Natyrore. Historia e krijimit të tij është e lidhur ngushtësisht me atë të krijimit të Fakultetit të Shkencave Natyrore.
Fakulteti i Shkencave Natyrore është krijuar me themelimin e Universitetit të Tiranës, në vitin 1957. Fakulteti, filloi aktivitetin me përgatitjen e studentëve për 4 diploma, njëra prej të cilave ishte dhe ajo e Kimisë Industriale. Kimia Industriale, është një nga degët më të vjetra në Fakultetin e Shkencave Natyrore. Organizimi i degës për të realizuar procesin mësimor e shkencor, mbështetej në atë të katedrave. Fillimisht kanë qenë tri katedra me 10 pedagogë: Katedra e Kimisë së Përgjithshme dhe Inorganike; Kimisë Organike dhe ajo e Kimisë Analitike dhe Tekonologjisë. Më pas nga tri katedrat e mësipërme filluan të formohen katedra të reja: si ajo e Teknologjisë Kimike dhe Merceologjisë; Kimisë Fizike; si dhe bërthama (sektorë) shkencorë, që plotësonin më mirë si nevojat e proçesit mësimor, ashtu edhe ato të kërkimit shkencor. Këto zhvillime bënë që nga fillimi i vitit 1990, Dega e Kimisë u riorganizua në tri Degë, duke përgatitur kështu tri Diploma: Kimi Industriale; Kimi Ushqimore dhe atë të Kimisë së Përgjithshme. Kjo përbën edhe datën e themelimit të Departamentit të Kimisë Industriale; por që zyrtarisht nuk njihej emërtimi i tij dhe funksionet i kryente Këshilli i Degës. Vetëm pas viteve 1999, Dega e Kimisë u organizua në dy Departamente: Departamenti i Kimisë Industriale dhe Departamenti i Kimisë.
Gjatë këtyre viteve, ishin bërë shumë ndryshime në drejtim të krijimit të katedrave e sektorëve shkencor. Kështu tashmë ishin krijuar katedra të reja si ajo e Kimisë dhe Teknologjisë Ushqimore dhe Mikrobiologjisë, Katedrat e Teknologjisë Kimike Inorganike; Katedra e Teknologjisë Kimike Organike si dhe Katedra e Proceseve dhe Aparateve (Inxhinieria Kimike).
Po kështu ishin konsoliduar dy bërthama shkencore: e Kimisë Ushqimore dhe Mikrobiologjisë Teknike dhe ajo e Teknologjisë Kimike. Bërthamat Shkencore kryenin aktivitetin e tyre brënda seksioneve përkatëse. Të gjitha këto njësi mësimore e shkencore, tashmë me një staf Pedagogjik me përvojë të gjatë dhe shumë të kualifikuar, çuan në formimin e Departamentit të Kimisë Industriale. Kështu në kuadër të ristrukturimit të Fakultetit të Shkencave Natyrore në vitin 1999 me vendim të Këshillit të Ministrave, njihet zyrtarish themelimi i Departamentit të Kimisë Industriale.

Struktura Administrative e Departamentit

Departamenti i Kimisë Industrile përbëhej nga dy seksione:
1. Seksioni i Kimisë Ushqimore, Mikrobiologjisë Industriale dhe Inxhinierisë Kimike.
2. Seksioni i Teknologjisë Kimike Inorganike e Organike.
Pas  zgjedhjeve të vitit 2008 në Departamente pushuan së fuksionuari seksionet, të cilat në bazë të Ligjit mbi Arsimin e Lartë të vitit 2007 u zëvendësuan me grupet mesimorë-shkencore. Departamenti i Kimise Industriale aktualisht përbëhet nga tre grupe mësimoro-shkencorë:
• Teknologjisë Kimike
• Teknologjisë Ushqimore e Mikrobiologjisë
• Inxhinierisë së Proceseve Kimike

Diplomat

Deri në vitin 2005, Departamenti realizonte aktivitetin e tij akademik në dy profile të Degës së Kimisë: KIMIA INDUSTRIALE DHE KIMIA USHQIMORE, duke dhënë përkatësisht dy diploma Universitare: Kimist Industrial dhe Kimist Ushqimor (sistemi 5 – vjecar)
Pas vitit 2005, në kuadrin e organizimit të studimeve sipas sistemit të Bolonjës dhe Udhëzimeve të MASH-it, Departamenti i Kimisë Industriale për ciklin e parë të Studimeve jep dy Diploma të Nivelit të Parë në : Kimi Industriale e Mjedisore dhe Kimia dhe Teknologjia Ushqimore (sistemi 3-vjecar).
Në vitin 2008, me vendim të Këshillit të Ministrave, Departamentit të Kimisë Industriale i aprovohet hapja e Ciklit të Dytë të Studimeve në drejtimet e mëposhtme:
• Kimi Industriale e Mjedisore
• Shkencate Teknologjitë Ushqimore
• Inxhinieria e Proceseve Kimike  (sistem 2-vjecar)

Krahas Diplomave Universitare, Departamenti i Kimisë Industriale, realizon aktivitetin kërkimor-shkencor me drejtime të tilla si: Vlerësimi i lëndëve të para natyrore mbetjeve industriale për industrinë kimike; Lëndët djegëse e burimet alternative të tyre; në fushën e ruajtjes e mbrojtjes së mjedisit. Trajtimi i ujrave të shkarkimeve industriale e urbane, etj.
Seksioni i Kimisë Ushqimore në drejtimin: Siguria e produkteve ushqimore, kontrolli e cilësia, sistemet e vlerësimit; Përdorimi i mikroorganizmave me rëndësi industriale në proçeset fermentative, etj

Pas vitit 2000, në Departamenditn e Kimisë Industriale jepen edhe dy Diploma të studimeve pasuniversitare, “MASTER”, në dy drejtime:
• Përpunimi Kimiko-Teknologjik i lëndëve të para natyrore dhe mbeturinave industriale e urbane”
•  “Inxhineri Ushqimore”. (sistem 2- vjecar)

 

Kontakto
Departamenti: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Tel/Fax: +355-4-222-32-120

 

Portali Universitar

Lajme


E-mail

Kliko per te hyre tek posta juaj personale. Nese keni probleme me hyrjen ne posten elektronike kliko ketu...

Legjislacioni

Romeral Arkiva e Ligjeve, Akteve Nënligjore, VKM dhe Udhëzimeve

Doktoratura ne UT

E-LEARNING


Artikujt me te pare

Artikuj te fundit

Kontakto me ne

Rektorati i Universitetit të Tiranës .....

  • Adresa: Sheshi "Nënë Tereza" Tirana, Albania
  • Kutia Postare Nr 183
  • Tel: 355 4 222840
  • Fax: + 355 4 2223981
  • Email: info@unitir.edu.al
  • Website: www.unitir.edu.al
  • Skype user: infounitir
  • Working Time from Monday to Friday 8:30 AM - 16:30
elektronik sigara elektronik sigarakiz oyunlaribahce citisearch porn tube evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat film izle film izle film izle film izle film izle porntube youjizzpornhub cati cikis merdivenleri makaslı çatı merdivenleri cati pencereleri taş duvar kaplamaları patlatma taş duvar kaplamalarıPorno