You are here: Home Fakultetet Fakulteti i Gjuhëve të Huaja Departamenti i Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike

Miresevini ne UT

Departamenti i Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike

Përgjegjës i Departamentit të Gjuhëve sllavo-ballkanike

Dr. Sofia (Pasko) Delijorgji

Website: http://www.unitir.edu.al
 

Historiku

Departamenti i Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike i shënon fillimet e tij në vitin 1947 me hapjen për herë të parë të Katedrës së Gjuhës Ruse në Institutin dyvjeçar. Më pas, me ngritjen e Institutit të Lartë Pedagogjik në vitin 1951, mësimi i gjuhës ruse filloi të shtrihej edhe më shumë. Në vitin 1955 Katedra e Gjuhës Ruse numëronte 20 pedagogë si dhe një numër të madh studentësh.
Me krijimin e Universitetit të Tiranës në vitin 1957, Katedra e Gjuhës Ruse u përfshi në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë. Me shtimin e numrit të studentëve në Universitetin e Tiranës, katedra u nda në dy:
    a) Katedra e Gjuhës Ruse ( e specialitetit) për degën e gjuhës dhe letërsisë ruse, e cila deri në vitin 1972 përgatiste mësues të gjuhës ruse dhe shqipe për shkollën e mesme. Pas këtij viti studentët diplomoheshin vetëm si  mësues të gjuhës ruse;
    b) Katedra e Gjuhës Ruse (e përgjithshme) për fakultetet e tjera të universitetit.
Në mes të viteve ’80 dy katedrat u bashkuan përsëri në një.  
Në vitin 1995 Katedra e Gjuhës Ruse u reformua duke u shndërruar në Departament të Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike, i cili, përveç rusishtes, mbulon edhe studimimin e gjuhëve të tjera sllave dhe ballkanike. Aktualisht departmenti përbëhet nga tri degë:
a)    Dega e Gjuhës Ruse;
b)    Dega Gjuhës Greke;
c)    Dega e Gjuhës Turke.
Si gjuhë të dytë të detyrueshme studentët e tri degëve të mësipërme mësojnë anglishten në 10 semestrat e ciklit të parë dhe të dytë. Në kurrikulat mësimore parashikohet edhe mësimi i një gjuhe të tretë. Studentët e gjuhës ruse zgjedhin në gjuhë tjetër sllave, ndërsa studentët e gjuhëve greke dhe turke një nga gjuhët që studiohen në fakultet.
     Vitin e tretë të ciklit të parë studentët mund të zgjedhin njërën nga tri kurrikulat e mëposhtme:
a)    gjuhë, letërsi, qytetërim (i gjuhës përkatëse),
b)    përkthim-interpretim;
Në mbarim të ciklit të parë jepet diploma e nivelit të pare në fushën… (në njërën nga dy fushat e zgjedhura nga studenti).
     Në ciklin e dytë studentët e Departamentit të Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike mund të zgjedhin njërin nga dy programet mësimore:
a)    Përkthim teknik-letrar dhe Interpretim;
b)    Gjuhë dhe komunikim ndërkulturor e turistik.
Në fund të ciklit të dytë jepet diploma e nivelit të dytë në fushën…(në njërën nga dy fushat e zgjedhura nga studenti).

Departamenti i Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike ka 16 pedagogë efektivë dhe rreth 10 pedagogë të jashtëm. Në degët e gjuhëve sllave dhe ballkanike japin mësim edhe lektorë të huaj nga Greqia, Turqia, Bullgaria etj. Të gjithë pedagogët kanë tituj dhe grada shkencore.

 

Kontakto
Departamenti: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Tel/Fax: +355-4-23-71-668

 

 

Portali Universitar

Lajme


E-mail

Kliko per te hyre tek posta juaj personale. Nese keni probleme me hyrjen ne posten elektronike kliko ketu...

Legjislacioni

Romeral Arkiva e Ligjeve, Akteve Nënligjore, VKM dhe Udhëzimeve

Doktoratura ne UT

E-LEARNING


Artikujt me te pare

Artikuj te fundit

Kontakto me ne

Rektorati i Universitetit të Tiranës .....

  • Adresa: Sheshi "Nënë Tereza" Tirana, Albania
  • Kutia Postare Nr 183
  • Tel: 355 4 222840
  • Fax: + 355 4 2223981
  • Email: info@unitir.edu.al
  • Website: www.unitir.edu.al
  • Skype user: infounitir
  • Working Time from Monday to Friday 8:30 AM - 16:30
elektronik sigara elektronik sigarakiz oyunlaribahce citisearch porn tube evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat film izle film izle film izle film izle film izle porntube youjizzpornhub cati cikis merdivenleri makaslı çatı merdivenleri cati pencereleri taş duvar kaplamaları patlatma taş duvar kaplamalarıPorno